Sambal Ikan Bilis Udang Kering Goreng
Bahan bahan :
Ikan bilis
Asam keping
Cili Api
Udang kering
Bawang merah
bawang putih
garam
gula
dan minyak masak.
cara2:
Semua bahan dibasuh dahulu ye. Untuk udang kering tu cuci bersih dan rendam dengan air panas kemudian toskan. Ikan bilis cuci bersih dan toskan.
Tumbuk dulu cili api, bawang merah dan bawang putih.
Tumbuk agak agak lumat.
Kemudian masukkan udang kering dan ikan bilis.
Untuk ikan bilis dan udang kering tak perlu tumbuk lumat sangat. Tumbuk sikit sikit je sudah.
Panaskan minyak dan masukkan semua bahan tumbuk tadi.
Masukkan sedikit garam, tak perlu letak banyak sebab ikan bilis dan udang kering dah masin. Masukkan gula 1 sudu dan juga asam keping.
Untuk simpan lama, goreng sampai garing garing warna hitam sikit. Tapi disebabkan Fiza malas nak simpan. Masak sikit, confirm habis sekali makan. Jadinya goreng perang perang gitu. Kemudian dah agak garing tu angkat dan toskan minyak. Untuk simpan lama toskan sampai minyak tu hampir kering ye. Lagi sedap dan tahan lama.
Sedap makan panas panas dengan nasi panas. Nak lagi sedap makan dengan kicap dan goreng telur mata. Memang berasap telinga. Pedas tak hengat! Nak sambal sedap, gunakan cili api kampung yang betul betul pedas tu dan jangan blender pulak ye. Rajin rajinkan diri menumbuk.
Comments
Post a Comment